loader image

A plecat la cele veșnice domnul Prof. univ. em. dr. ing. Theodor-Dorin-Dumitru MATEESCU

Domnul Prof. univ. em. dr ing. THEODOR-DORIN-DUMITRU MATEESCU, a fost una dintre personalitățile marcante ale vieții academice ieșene și ale societăților profesionale din domeniul construcțiilor și instalațiilor.
Pentru unii dintre noi a fost un remarcabil profesor, pentru alții un inginer adevărat, pentru doctoranzi, un cercetător continuu care dorea să extragă noi valențe din materie/obiecte/sisteme/metode/oameni, pentru colegi și colaboratori, un creator in multe domenii, pentru substanța umana, un olar priceput, formator de caractere și in plus, peste toate cele spuse mai sus, un mecena, un constructor, un artist, un inspirat organizator/manager.
S-a implicat in multe proiecte de dezvoltare a localităților romanești (in special cele moldovenești) si ale Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași precum si ale Asociației profesionale AIIR & AIIR-Filiala Romania dar in primul rând a fost un renovator si un bun model impecabil pentru generaţiile de studenţi şi cadre didactice care doreau să construiască durabil in viața lor. A scris mult (peste 20 cărți, peste 400 lucrări științifice, …), a scris concis și concret, mai ales pentru cei care doreau să profeseze in domeniu.
A fost membru al multor asociații, societăți, comisii/comitete tehnice științifice si profesionale, verificator, expert, recenzor științific: Membru al Academiei Central Europene de Știință și Artă ; Member of American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning – ASHRAE; Member of Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations – REHVA; Member of International Council for Research and Development in Constructions CIB * Commission W62 – for water installations and sewerage in buildings * Commission CIB – W70 – for energy conservation in constructions; Președinte al Filialei Moldova a Asociației Inginerilor de Instalații din România – AIIR; Membru al Consiliului Director al AIIR ; Recenzor științific al revistei INSTALATORUL și AQUAROM ; Membru al Comisiei de atestare MDRT Iași pentru Auditori Energetici ; Membru al Comisiei de atestare MDRT pentru verificatori de proiecte și experți tehnici pentru instalații de încălzire, sanitare, gaze, electrice; Membru al Comitetului Tehnic nr. 11, MDRT pentru instalații și materiale de instalații; Membru al Consiliului Tehnico – științific al Asociației Române a Apei – ARA; Membru al Corpului de Experți – ACPART
A lăsat o moștenire profesională, spirituală și emoțională pentru toți cei care l-au cunoscut greu de prețuit, fiind un model impecabil pentru generațiile de studenți și cadre didactice anterioare, actuale și viitoare.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Câteva repere din activitatea profesională a domnului Prof. univ. em. dr ing. THEODOR-DORIN-DUMITRU MATEESCU:
• S-a nascut in Sebeș-ALBA la 27 noiembrie 1938.
• Absolvent al Institutului Politehnic-Traian Vuia – Timișoara, Facultatea de Construcții si Instalații Hidrotehnice, promoția 1961, și-a susținut doctoratul în inginerie civilă cu tema „Contribuții la studiul încărcării filtrelor rapide si determinarea limitelor tehnice ale ciclurilor de filtrare” în anul 1975.
• A început activitatea la Consiliul Național al Apelor Timiș, ca inginer hidrogeolog.
• 1964-1991: la Institutul Județean de Cercetare și Proiectare ICPROM Iași (Habitat Proiect) ca șef de atelier de proiectare, consilier, verificator de specialitate pentru lucrări de alimentare cu apă, canalizări și instalații pentru construcții.
• Între 1969 și 1990 a lucrat ca profesor asociat la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iași
• 1990 – 2020 a lucrat ca profesor și profesor consultant la U. T. Gh. Asachi, Iași. A fost: Titular de disciplină la „Lucrări hidroedilitare”, „Alimentări cu apă și canalizare”, „Instalații sanitare și de gaze”, „Strategii și politici energetice” -Conducător de doctorat în domeniul instalațiilor pentru construcții (20 doctoranzi absolvenți, 2 in curs de finalizare și 2 in derulare); Coordonator al colectivului de cercetare pentru Instalații pentru construcții din cadrul Centrului de cercetare POLITECH al U. T. „Gh. Asachi” Iași;
• Membru în Senatul Universității Tehnice Gh. Asachi, Iași (1992-2000;2004-2012)
• Prodecan al Facultății de Construcții și Instalații :1992 – 2000; 2004 – 2008.
Domeniile de cercetare in care si-a desfășurat activitatea au fost diverse: Instalații pentru construcții, energetica urbana, alimentare cu apa, sisteme de canalizare, ….
A obținut atestări din partea Academiei Române, AGIR, Expert tehnic – MLPAT, Verificator de proiecte – MLPAT, Responsabil cu execuția lucrărilor de construcții – MLPAT, Atestat pentru urmărirea în timp a construcțiilor – MLPAT.
Activitatea Domniei-sale a fost recunoscută de diferite instituții și foruri naționale și internaționale.
A redactat numeroase cărți și cursuri universitare (peste 20), a colaborat cu ENSAIS Strasbourg, in cadrul unui program ERASMUS prilej cu care s-a redactat un curs.
A publicat peste 400 lucrări in volume ale conferințelor reviste științifice, jurnale științifice din tara si străinătate.
Din anul 1991 a coordonat organizarea anuală și editarea volumelor Conferinței de Instalații pentru Construcții și Economia de Energie, ajunsă la a 30-a ediție, 18 cu participare internațională.
A obținut trei brevete de invenție.
A condus Colectivul de Cercetare de Instalații, finalizand un numar de 30 contracte de cercetare finanțate de Ministerul Educației Naționale(MEN), Cercetării și Tehnologiei (MCT) și Lucrarilor Publice și Amenajarii Teritoriului (MLPAT);
Dumnezeu să-l ierte!