loader image

Pendulul lui Foucault

Facultatea de Construcţii şi Instalaţii este singura instituţie din Iaşi şi printre puţinele din lume care are un Pendul Foucault. Pendulul, localizat în atriumul corpului A (Instalaţii), a fost inaugurat pe 16 noiembrie 2012,  cu prilejul Zilelor Universităţii.

Amplasarea pendulului a fost posibilă datorită înălţimii generoase pe care o oferă corpul de clădire mai sus amintit. În momentul de faţă, pendulul din corpul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii este acţionat automat, mișcarea traiectoriei pendulului nefiind însă monitorizată. În viitorul apropiat va fi dezvoltat şi un sistem de monitorizare şi reprezentare grafică a coordonatelor traiectoriei pendulului.

Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental bazat pe pendulul gravitațional, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Dispozitivul experimental constă dintr-un pendul gravitaţional capabil să oscileze în orice plan vertical.

Prima demonstraţie a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Leon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasează o rozetă și revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30°, o rotație completă durează 48 de ore.

Mai multe informaţii privind pendulul Foucault pot fi găsite pe Wikipedia.