Cu profundă durere, întregul Departament de Construcții Civile și Industriale deplânge trecerea fulgerătoare în cele veșnice a colegei noastre,
Doamna conf. univ. dr. ing. Carmen-Elena Teleman.
Ne despărțim de un om drag, o colegă cu suflet frumos și bogat, plină de sensibilitate și cu multă înțelegere pentru semeni. Un om în care se regăsește nu doar o carieră încărcată de pasiunea pentru ingineria civilă, dar şi un om prețuitor al adevăratelor valori, atent, iubitor, sincer, corect, sensibil, prieten de nădejde, altruist – un mănunchi de calităţi peste care a domnit întotdeauna modestia și respectul pentru cei din jur.
Doamna conf. univ. dr. ing. Carmen-Elena Teleman, s-a născut în Iași la data de 8 mai 1959. A absolvit Liceului Teoretic “M. Eminescu” Iaşi, profilulul Matematică-
Fizică, în 1978 și Institutul Politehnic Iaşi (actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”), Facultatea de Construcţii, secția CCIA, promoția 1983.
După absolvire, și-a desfășurat inițierea în ingineria construcțiilor ca inginer stagiar la T.C. Iași (1983-1985). Din 1985 a activat la I.P.J. Galați și ulterior, din 1988, în calitate inginer proiectant de rezistenţă a structurilor la ICPROM Iași.
Din 1990, devine cadru didactic universitar la Facultatea de Construcții din Iași, parcurgând ierarhia universitară ca asistent, șef de lucrări și conferențiar.
În anul 2000 obține diploma de Doctor inginer în domeniul Inginerie Civilă sub coordonarea regretatului prof. univ.dr.ing. Adrian Radu.
La formarea sa profesională au contribuit și stagiul de pregătire doctorală desfășurat la Sheffield “Hallam” University, U.K (1993) precum și cursul de vară de la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia (2007).
A elaborat și susținut cursuri și aplicații, proiect și lucrări de laborator (în limba engleză și limba română), la anii de studiu program de licență III și IV precum și la cursurile de Master în sistem non Bologna și Master în sistem Bologna. Disciplinele predate au fost discipline specifice Construcțiilor metalice – Structuri metalice, Structuri metalice speciale, Structuri din oțel pentru clădiri înalte, Elemente de construcții metalice, Asigurarea prin calcul a construcțiilor metalice, Structuri din metal cu secțiuni închise etc.
A coordonat lucrări de licență și dizertație, la secțiile cu predare în limba engleză și română. A fost membru în comisii de promovare a cadrelor didactice și referend în comisii de susținere a tezelor de doctorat, atât în cadrul facultății noastre, cât și la facultățile de profil din țară. A fost coautor a numeroase cărți publicate în domeniul construcțiilor metalice.
A fost verificator de proiecte exigenţa A2 – construcții metalice și membru al Asociației Inginerilor Proiectanți de Structuri.
Cercetarea științifică a fost canalizată spre construcțiile metalice, cu precădere spre acțiunea vântului asupra acestora și a mediului construit. A fost coordonator și participant în echipe ale programelor de cercetare desfășurate în facultate și a publicat numeroase articole în domeniul Aerodinamicii Construcțiilor.
Pasiunea pentru cercetarea de laborator privind efectele vântului asupra clădirilor și a mediului din proximitatea acestora a înflorit din perioada elaborării tezei de doctorat. Astfel, cercetarea științifică a vizat modelarea în laborator a efectelor din vânt asupra clădirilor înalte cu structură metalică, interpretarea statistică a datelor privind măsurători de presiune locală pe suprafaţa modelelor, modelarea acţiunii zăpezii în laborator. A fost Șef de profil încercări în tunel aerodinamic din cadrul Laboratorului de Aerodinamica Construcţiilor al Facultății de Construcții și Instalații.
Doamnă Carmen Teleman, suntem mulți cei care îți vom simți lipsa, dar avem speranța că te vei îndrepta spre locuri liniștite și senine.