Cu mâhnire în suflet, colegii din Departamentul de Construcții Civile și Industriale anunță încetarea din viață a regretatului profesor universitar emerit doctor inginer Ioan Gavrilaș, și transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Remarcabil om al catedrei, meticulos, exigent, perseverent, și cu răbdare, vreme de peste cinci decenii, a contribuit la formarea profesională și morală, a numeroase generații de cadre didactice şi ingineri constructori. Atent cu colegii care îl căutau pentru un sfat, oferea soluții tehnice profesioniste, susținute de calcule și principii fizice solide, însoțite de încurajări și o mică glumă care făceau plăcută colaborarea.
Domnul Ioan Gavrilaș s-a născut la 30 iunie 1941 în Comănești, județul Bacău. A absolvit în anul 1966, Facultatea de Construcții din Iași, secția construcții civile, industriale și agricole. A obținând titlul științific de doctor inginer în 1981, cu teza “Contribuții la studiul ventilării naturale a clădirilor de locuit”. A parcurs toate treptele academice, devenind profesor universitar titular în anul 1992, la Catedra de Construcții Civile și Industriale. Cursurile predate de-a lungul carierei acopera o tematică largă din domeniul construcțiilor: Urbanism și Arhitectură, Construcții civile, Beton armat și construcții de beton armat, Construcții din lemn, Curs general de construcții, Fizica construcțiilor, Sisteme moderne de protecție a construcțiilor, Procedee de consolidare a clădirilor, Reabilitarea termofizică a construcțiilor. A predat cursuri, seminarii, lucrări practice și proiecte, la disciplinele: Urbanism și Arhitectură, Construcții civile, Beton armat și construcții de beton armat, Construcții din lemn, Curs general de construcții, Fizica construcțiilor, Sisteme moderne de protecție a construcțiilor, Procedee de consolidare a clădirilor, Reabilitarea termofizică a construcțiilor. În cadrul activității cu studenții a îndrumat proiecte de diplomă şi dizertație, a avut îndrumare practică de producție şi de cercetare, îndrumarea cercetării științifice studențești.
Activitate științifică s-a concretizat în domeniul construcțiilor civile, fiind abordate următoarele aspecte: ventilarea naturală a clădirilor, protecția, izolarea și reabilitarea higrotermică a clădirilor, reabilitarea construcțiilor din lemn și din zidărie. A publicat 7 cărți și manuale didactice, numeroase articole științifice și a participat la realizarea de contracte de cercetare, în calitate de director sau membru în echipă.
A avut colaborări cu diverse instituții din țară și străinătate: Institutul de Construcții București, Catedra CCI, INCERC, Filiala Iași, Stația Higrotermică, Centrul Teritorial de Calcul Electronic Iași și Universitatea Tehnică din Liège, Belgia.
Din anul 2001 a fost conducător de doctorat în domeniul Inginerie Civilă. Sub îndrumarea domniei sale, 5 specialiști au obținut titlul de doctor în Inginerie Civilă. A fost membru al mai multor asociații profesional-științifice din țară și străinătate.
A fost verificator de proiecte atestat MLPAT, exigențele: A.1, B.9, Cc, B.1, D, E, F, A.2.
Pedagog și dascăl, era simpatizat și apreciat de studenți pentru metodele de predare și pentru entuziasmul și vioiciunea molipsitoare. Exemplu și mentor respectat pentru toți cei care au avut șansa să colaboreze cu dumnealui, s-a remarcat printr-o mare camaraderie, un profesor de ”școală veche” care prețuia valorile umane fundamentale.
Colegii, colaboratorii și discipolii dumnealui, trăim cu regretul că legea firii impune această despărțire pentru care nu suntem niciodată pregătiți.
Dumnezeu să vă aibă în pază domnule profesor !