loader image

S-a stins prof. univ. dr. ing. Alexandru Ciornei

Cu adânc regret, Facultatea de Construcții și Instalații din Iași anunță încetarea din viață a profesorului universitar doctor inginer Alexandru Ciornei și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Domnul profesor universitar doctor inginer Alexandru Ciornei s-a născut la data de 23 mai 1939. A studiat la Facultatea de Construcţii din Iași, unde a absolvit în anul 1960. A obținut titlul de doctor inginer în anul 1977. A fost conducător de doctorat.

Între anii 1960 și 1967 a lucrat la IPROMET Bucureşti apoi a lucrat în cadrul Facultății de Construcţii din Iași ca asistent, între 1967 și 1970, apoi șef de lucrări până în 1979, conferenţiar până în 1990 și apoi profesor universitar.
Domnul profesor universitar doctor inginer Alexandru Ciornei a predat: ”Construcţii civile”, ”Elemente și structuri moderne interioare uşoare”. Domeniile sale de cercetare au fost: elemente și structuri uşoare noi din materiale compozite – ipsos armat.
Profesorul universitar Alexandru Ciornei era expert tehnic si verificator de proiecte autorizat la exigențele C, D, E, H.
Dintre cărţile şi cursurile universitare scrise de domnia sa, se amintesc: ”Îndrumător pentru proiectarea construcţiilor civile”, U.T. Iași, 1991; ”Cum dominăm pământurile macroporice sensibile la umezire”, Ed. Junimea, Iași, 2000; ”Cum concepem construcţiile civile”, Ed. Junimea, Iași, 2000.
Activități internaţionale desfășurate de domnul profesor Alexandru Ciornei:  Membru al Comisiei CIB W56;  a participat la şedinţele de lucru la Budapesta 1991, Londra 1992, Maintz 1993, Turku 1995, Stockholm 1997.
Profesorul univ. dr. ing. Alexandru Ciornei a fost recunoscut naţional şi internaţional, astfel a obținut: Premii și invenţii premiate la Saloane Internaţionale de Invenţii: premiul II, Iași, 1980; premiul III Botoşani, 1989; medalia de aur, Iaşi,1992; medalia de argint și Premiul special al Municipiului Iaşi, 1994; două medalii de aur și una de bronz la Bruxelles- Eureka, 1995; medalia de aur și medalia „Henri Coandă” clasa a-II-a pentru merite deosebite în creaţia tehnică, 1996.

Domnul profesor universitar doctor inginer Alexandru Ciornei va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un specialist și inventator de mare talent și valoare, un om de mare cultură și rafinament, care transmitea energie și optimist, un dascăl model pentru multe generații de studenți.

Dumnezeu să îl aibă în pază!