loader image

EVENIMENT IAȘI 23.10.2020 – Formare profesională pentru studenți și absolvenți

Vineri, 23 octombrie 2020, doamna  prof. univ. dr. ing. Dorina Nicolina Isopescu, Decan al Facultății de Construcții și Instalații din Iași, a avut o primă întâlnire cu doamna prof. univ. dr. ing. Grămescu Ana Maria, Președinte a Colegiului Internațional de Pregătire Profesională Continuă a Experților și Specialiștilor din cadrul SC Management Expert Internațional SRL și cu un colectiv de lucru în vederea promovării unor măsuri de consolidare a inserției tinerilor absolvenți ai celor trei cicluri de învățământ superior de construcții în piața muncii, dar în mod deosebit a promova măsuri de creștere a calității profesionale a experților și specialiștilor prin pregătirea profesională continuă.

Facultatea de Construcții și Instalații din Iași în parteneriat cu Colegiul Internațional de Pregătire Profesională Continuă a Experților și Specialiștilor din cadrul SC Management Expert Internațional SRL vainiția în colaborare cu reprezentanți ai altor facultăți tehnice, cu facultățile de drept,  cu alte instituții ieșene cât și din zona Moldovei și Bucovinei care beneficiază sau utilizează expertiza tehnică judiciară sau extrajudiciară, activități de pregătire profesională continuă a persoanelor care au dobândit competență de expert sau specialist în condițiile legii, cât și a persoanelor absolvente a unei structuri de învățământ superior și doresc să-și dobândească cunoștințe într-un anumit domeniu, să-și aprofundeze cunoștințele pentru a accede la competențe noi care se dobândesc conform prevederilor legale.

 Facultatea de Construcții și Instalații din Iași în parteneriat cu Colegiul Internațional de Pregătire Profesională Continuă a Experților și Specialiștilor, precum și cu alte instituții de cercetare, universități românești, cu European Expertise & Expert Institute – prin activitățile  profesionale care urmează a fi organizate își propune să  contribuie la creșterea rolului expertului în societatea contemporană dominată de noi tehnologii a căror efecte trebuie să le descoperim.

Prin parteneriat se deschid noi direcții de integrare a învățământului tehnic ieșean în piața muncii, dar și în consolidarea statului de drept prin:

  • Creșterea calității și competitivității serviciilor de expertiză judiciară si extrajudiciara;
  • Promovarea principiilor competenței în activitatea de expertiză experților si/sau a specialiștilor care fac dovada cunoștințelor și a competențelor în diferitele domenii;
  • Consolidarea colaborării între mediul academic românesc și piața muncii;
  • Consolidarea colaborării pe baza parteneriatului public – privat;
  •  Creșterea rolului mediului privat, al organizațiilor nonguvernamentale, consolidarea parteneriatului public privat în promovarea calității serviciilor furnizate   societății civile;
  • Dezvoltarea atitudinii concurențiale ca factor primordial în promovarea sistemului universitar românesc, ca factor activ in dezvoltarea cunoașterii, a cercetării;
  • Asigurarea pregătirii profesionale continue pe tot parcursul vieții a experților și specialiștilor, cât și a altor sectoare de activitate care vizează performanța în ingineria calității construcțiilor;
  • Implementarea standardelor profesionale, a procedurilor de lucru omologate;
  •  Dezvoltarea unei rețele de colaborare, a rețelelor de cunoaștere și recunoaștere profesională cu alte structuri similare, cu asociații profesionale internaționale a căror preocupări se înscriu in aceste direcții – promovarea unor direcții noi de cercetare, elaborarea unei jurisprudențe  in domeniul activității de expertiză tehnică.

Cu cât știința avansează cu atât mai mult instanțele au nevoie de experți pentru a răspunde la multitudinea de întrebări științifice.

Rolul experților judiciari este în continuu progres dar și în schimbare, schimbare marcată de relațiile transfrontaliere juridice și economice dintre statele europene.

Expertiza judiciară ca  mijloc de probă prin care se aduce la cunoștința organelor judiciare opinia unor experți/specialiști cu privire la acele împrejurări de fapt pentru a căror lămurire implică dobândirea unor cunoștințe deosebite, de actualitate. Această opinie exprimată de expertul tehnic sau de specialistul desemnat trebuie să se fundamenteze pe o pregătire temeinică,  pe baza unei activități de cercetare concretă a cazului, a utilizării altor probe emise de laboratoare atestate, a aplicării unor date de specialitate de către persoanele competente desemnate de către organul judiciar.

Pe zi ce trece, crește tot mai mult cererea de experți bine calificați și cu experiență, care trebuie să fie capabili să își folosească abilitățile la nivel național, european, internațional.

Prin urmare, este foarte important ca experții judiciari să beneficieze de o pregătire profesională continuă  la înalte exigențe,  să lucreze în baza unor standarde comune indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea.  

            Drept consecință, expertul judiciar, atât în cadrul unui proces civil, cât și în cadrul unui proces penal, își asumă un rol eterogen, similar celui de auxiliar al justiției, dar care, îi conferă totodată o poziție importantă, aproape predominantă, prin modul în care evidențiază adevărul științific, precum și în ceea ce privește organizarea/argumentarea elementelor pe care judecătorul urmează a-și întemeia hotărârea în elucidarea cauzei. 

Astfel parteneriatul încheiat își propune să răspundă acestor exigențe prin dezvoltarea unor noi rețele de cunoaștere pentru tinerii absolvenți, dar și pentru experții si specialiștii, care au dobândit atestarea conform prevederilor legale, interesați de noi cunoștințe tehnice și de legislație.

Prin actualul parteneriat se va consolida relația mediului academic de construcții cu alte domenii academice, cu piața muncii, cât și cu instituțiile statului.

În cadrul acestei întâlniri  d-na prof. univ. dr. ing. Grămescu Ana Maria  a prezentat cartea EXPERTIZA JUDICIARĂ MIJLOC DE PROBĂ, publicată în ed. MATRIX în anul 2020, autorul oferind și bibliotecii un număr de exemplare.