loader image

Prof.dr.ing. Alexandru Dumitraș a trecut în eternitate

Facultatea de Construcții și Instalații din Iași anunță cu tristețe decesul domnului profesor doctor inginer Alexandru Dumitraș (1936-2019).

Domnul profesor Alexandru Dumitraș a predat disciplina de Statica Construcțiilor la Facultatea de Construcții și Instalații începând cu anul 1961, ocupând succesiv gradele didactice de asistent, șef de lucrări, conferențiar și, din anul 1990, de profesor universitar.

A absolvit Facultatea de Construcții din Iași, secția CCIA, în anul 1961 și a devenit doctor în domeniul Inginerie Civilă cu tema Calculul rețelelor de grinzi în domeniul elastic și plastic în anul 1975. Cercetările domniei sale au cuprins: Modernizarea metodelor de calcul a structurilor de rezistență și Analiza postelastică a structurilor de rezistență. Din anul 1991 a devenit conducător de doctorat.

Dintre cărțile publicate selectăm: Statica Construcțiilor (teorie și aplicații) cu 5 ediții între 1980 și 1992; Statica Construcțiilor – teorie și aplicații. Structuri static nedeterminate (două volume) – 2004;  Statica Construcțiilor – teorie și aplicații. Structuri static determinate – 2005.

Domnul profesor doctor inginer Alexandru Dumitraș a predat în anul 1972 la Universitățile din Praga și Bratislava (Cehoslovacia) și, în anii 1974 și 1975, la Universitatea din Kinshasa (R.D. Congo). Prof. dr.ing. Alexandru Dumitraș este menționat și de Who’s Who in Education, Cambridge 1987.

Întreg colectivul Facultății de Construcții și Instalații din Iași aduce un pios omagiu domnului profesor doctor inginer Alexandru Dumitraș și transmite condoleanțe familiei domniei sale.