loader image

Remarcabilul Prof. emerit dr. ing. LIVIU GROLL a încetat din viață

Remarcabilul Profesor emerit doctor inginer LIVIU GROLL, fost Prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi in perioada 1996-2000. Personalitate marcantă a vieţii academice, Profesorul LIVIU GROLL a contribuit, pe parcursul carierei sale profesionale, la formarea a numeroase generaţii de cadre didactice şi ingineri constructori. Prin dispariția sa, Profesorul LIVIU GROLL lasă o moştenire profesională, spirituală şi emoţională de nepreţuit pentru toţi cei care l-au cunoscut şi constituie un model impecabil pentru generaţiile de studenţi şi cadre didactice. Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

Absolvent al Facultății de Contrucții din Iași, secția CCIA promoția 1959, si-a susținut doctoratul în inginerie civilă în anul 1975 cu tema „Contribuții privind influența unor agregate ușoare asupra rezistenței betonului” sub îndrumarea prof. dr. doc. Orest Nichita.

Încă de la terminarea facultății prof. univ. dr. ing. GROLL LIVIU a început activitatea succesiv pe post de șef de laborator, asistent, șef de lucrări, conferențiar, profesor și conducător de doctorat din 1990.

În cadrul Facultății de Construcții a ocupat funcția de șef de catedră 1990-1996 și 2000-2006 iar în cadrul Universității a ocupat funcția de prorector în perioada 1996-2000.

Domeniile de cercetare s-a concentrat au fost: Betoane ușoare, Tehnologii de punere în operă a betonului, Mecanizarea lucrărilor de construcții, Valorificarea materialelor locale reciclabile, Durabilitatea materialelor și construcțiilor, Radioactivitatea materialelor, elementelor și a construcțiilor.

A obținut atestări din partea Academiei Române pentru activități cu substanțe radioactive, Expert tehnic – MLPAT, Verificator de proiecte – MLPAT, Responsabil cu execuția lucrărilor de construcții – MLPAT, Atestat pentru urmărirea în timp a construcțiilor – MLPAT.

A redactat numeroase cărți și cursuri universitare și a colaborat cu Universitatea Tehnică Brno, Ministerul Învățământului Land Saxonia West, Germania.

A primit Ordinul „Meritul pentru învățământ în grad de ofițer” – Președenția României 2004 și Who’s Who in Educations – 1987

Dumnezeu să-l ierte !